top of page
  • עינת א. שמשוני

זכויות יוצרים ורשיונות שימוש


הרשת היא מקור בלתי נדלה של תמונות, איורים ושאר חומרי עבודה שכל מעצב משתמש בהם, אבל איך אנחנו יכולים לדעת אם החומרים האלו מותרים לשימוש? בהנחה שלא רכשנו את התמונה או האיור כחלק מחבילה שיש לה רישיון שימוש מוגדר וברור, איך נדע מה מותר ומה אסור לנו לעשות איתה?

דבר ראשון שיש להבין הוא שבתחום זכויות היוצרים אין רק שחור ולבן. רישיונות שונים מאפשרים שימושים שונים בתמונות ואלמנטים גרפיים הנמצאים ברשת. ישנם תמונות הפתוחות לשימוש חופשי מוחלט בחינם וללא צורך במתן קרדיט וישנם תמונות שאסור בשום פנים ואופן לגעת בהן אבל בין שני הקצוות האלו נמצאת קשת רחבה של הגבלות והיתרים.

ההמלצה האחראית ביותר שתקבלו לגבי שימוש בתמונות מהרשת, היא לקרוא את רישיון השימוש. אבל לא תמיד אנחנו מצליחים להבין מה המשמעות של הרישיון הזה.

בדיוק בשביל זה אני מגישה לכם את הפוסט הזה שינסה לעשות סדר במונחים השונים מעולם רישיונות השימוש.

Copyright

כולנו מכירים את הסימון הזה שפירושו שהתמונה המסומנת מוגנת בזכויות יוצרים. אבל שימו לב – הסימון הזה לא מחוייב המציאות. כלומר, גם אם מצאתם תמונה שאינה מסומנת ב- Copyright זה לא אומר שהיא אינה מוגנת. הנחת היסוד שלכם צריכה להיות שכל תמונה היא מוגנת כל עוד לא ראיתם סימון או הודעה שמודיעה אחרת.

public-domain

זה הסימון שמוריד מכם את הדאגה שאולי התמונה מוגנת ואסורה לשימוש. אם תמונה מסומנת כpublic-domain- (או PD בצורתו המקוצרת) זה סימן שהיוצר שלה התיר לכם לעשות בה כל שימוש שאתם רוצים. שימוש חופשי יכול להיות מסומן גם על ידי סימן Copyright בצבע ירוק.

Copyright אדום, לעומת זאת, מבהיר בצורה חד משמעית שאסור לכם לעשות שום שימוש בתמונה בלי שקיבלתם אישור מהיוצר.

אבל כמו שכבר ציינו, הדברים קצת יותר מורכבים מ"מותר" ו"אסור".

בדיוק בשביל זה קם ארגון Creative Commons (או בשמו המקוצר: CC) שמטרתו להסדיר את הפלטפורמות השיתופיות ולייצר תקנים אחידים ובינלאומיים שיאפשרו לכולנו להבין בצורה פשוטה מה אומר רישיון השימוש. מדובר בארגון ממש נחמד ללא מטרות רווח, אז סחטיין עליהם. הכירו את הסימונים שהם פתחו עבורנו:

הסימון הזה לא ממש אומר לנו הרבה, רק שהתמונה אינה פתוחה לשימוש חופשי מוחלט ושיש לקרוא את רישיון השימוש. תודה באמת. אבל חכו, זה משתפר...

מותר לעשות שימוש אישי ומסחרי בתמונה אבל חובה לתת קרדיט ליוצר.

מותר לעשות שימוש אישי ומסחרי בתמונה כמו שהיא. אסור לערוך אותה או לבצע בה שינויים.

היצירה פתוחה לשימוש אישי בלבד ואסורה לשימוש מסחרי.

שימו לב – כל עבודה שאתם עושים במסגרת העסק שלכם נחשבת לשימוש מסחרי, גם אם הלקוח שלכם עושה בה שימוש פרטי, כמו הזמנה לחתונה, למשל. שמתם עבודה בתיק העבודות שלכם? פרסמתם אותה באינסטגרם או בפייסבוק שלכם? זה נחשב שימוש מסחרי.

הסימון הזה אומר שהתמונה פתוחה לשימוש חופשי לעולמי עולמים. כלומר, גם אם לקחתם אותה וערכתם בה שינויים והכנסתם אותה לעיצוב שלכם, גם התמונה הערוכה תהיה פתוחה לשימוש חופשי. סוג של "תעביר את זה הלאה".

עד עכשיו פגשנו חמישה סימונים. די קל ללמוד ולזכור אותם אבל הם לא תמיד מופיעים לבד. תמונה מסוימת יכולה לשאת מספר סימונים.

תמונה שמסומנת ב- BY ו-ND היא תמונה שפתוחה לשימוש מסחרי אבל אסור לבצע בה שינויים ויש חובת מתן קרדיט ליוצר.

אם ראיתם ליד התמונה את שלושת הסימונים BY, NC ו-SA זה אומר שמותר לכם לעשות בתמונה רק שימוש אישי, אתם חייבים לתת ליוצר קרדיט ולשמור את התוצר שלכם פתוח גם הוא לאותם תנאי שימוש.

הורדתם תמונה? חפשו את סימונים שיבהירו לכם מהם תנאי השימוש?

אין סימונים? אין שום רישיון שימוש? אל תיקחו סיכון ואל תשתמשו בתמונה. כן, אני יודעת שזה בדיוק התמונה שאתם צריכים, אבל בכל זאת.

העלתם תמונה, איור או עיצוב שלכם לרשת? תהיו נחמדים וסמנו אותו בהתאם למה שמתאים לכם כדי שכולנו נדע מה אתם מוכנים שנעשה איתם.

399 צפיות0 תגובות

פוסטים אחרונים

הצג הכול
bottom of page