top of page
עינת א. שמשוני

חוזה עבודה - סעיפים שנכתבו בדם


אם החיים שלכם כמעצבים גרפיים נדמים לכם לפעמים כמו קרוז בים סוער, אזי שחוזה עבודה הוא חגורת ההצלה שלכם. זה אולי לא הכי נוח ללכת עם חגורת הצלה ומרגיש קצת מסורבל אבל זה יהיה מאוד לא אחראי ללכת בלעדיה ובמקרה של צונמי תצטערו שלא לקחתם אותה.

חוזה עבודה משרטט את כללי המשחק ומנטרל אי הבנות שעלולות לצוץ במהלך העבודה. בנוסף, הוא מעגן את הזכויות שלכם מול הלקוח. בגלל זה חשוב לנסח את חוזה העבודה בצורה קפדנית וברורה שתכסה את כל המצבים ולא תשאיר מקום לאי הבנות.

ריכזתי כאן עבורכם מספר סעיפים שכדאי מאוד להכניס לחוזה עבודה. שימו לב – אלו סעיפים שנכתבו בדם. מאחורי כל סעיף עומד ניסיון מר וצורב.

"העבודה תמסר ללקוח בפורמט pdf סגור לדפוס ובפורמט jpg לאינטרנט"

חשוב מאוד שהלקוח ידע איזו פורמט הוא מקבל. חשוב עוד יותר להבהיר כי קבצים פתוחים אינם כלולים בהצעת המחיר וכי מה שיימסר זה אך ורק קובץ סגור. כמובן, אם סיכמתם על משהו אחר ציינו זאת.

"טקסטים יועברו ע”י הלקוח לאחר הגהה בפורמט word"

זה אולי נראה לכם טריוויאלי אבל כבר קיבלתי פעם טקסט לחוברת של 40 עמודים בפקס. בכתב יד. לא מצחיק בכלל.

גם עניין ההגהה הוא חשוב וזה דבר שאני ממש מתעקשת עליו. טקסט שמגיע אליכם לפני שעבר הגהה יגרור אחריו המון בקשות לשינויים ותיקונים שיגזלו מכם זמן מיותר.

"תמונות ואלמנטים גרפיים יועברו ע”י הלקוח במידת הצורך בפורמט jpg / tiff / innd / ai / psd"

כי אתם לא רוצים לקבל פתאום קובץ אוטוקד שאין לכם מושג מה לעשות איתו.

"הגהות טקסט באחריות הלקוח"

מסתבר שיש לקוחות שחושבים שאם נמצאה טעות כתיב בפלייר שעיצבתם עבורם, זו אשמתכם.

"רישיונות שימוש וזכויות יוצרים על תמונות, סמלים ואלמנטים גרפיים שנמסרו ע”י הלקוח באחריות הלקוח בלבד"

זה סעיף חשוב ביותר מבחינה משפטית והוא בא לכסות אתכם במידה והלקוח שלח לכם חומרים שאין לו רשות להשתמש בהם. עם זאת, למרות שהאחריות היא עליו, אני ממליצה בחום לוודא עם הלקוח שאכן יש לו זכויות שימוש לכל החומרים שהוא מעביר לכם ולסרב להשתמש בחומרים שאין עליהם זכויות.

"חתימה על מסמך זה מהווה התחייבות לתשלום עפ”י התנאים הנ”ל"

כן, לקוח יקר. המסמך הזה מחייב.

"על החתום להיות מורשה חתימה מטעם החברה / הגוף המזמין - נא לצרף אישור מתאים"

קריטי ביותר כשאתם עובדים מול גופים ציבוריים, עמותות או חברות בע"מ. אם החתום על החוזה אינו מורשה חתימה, החברה יכולה להתחמק מתשלום. וגם אם הם לא יתחמקו, זה יכול לסבך מאוד את העניינים ולעכב את העברת התשלום אליכם.

שימו לב - גם אם האדם שחתם לכם על החוזה הוא בעצמו הבעלים של החברה, כל עוד אין חותמת רשמית אלא רק את חתימת ידו הפרטית, הוא יכול להתחמק מלקיחת אחריות על החוזה. מבחינה משפטית הוא והחברה הם ישני גופים שונים.

"זכויות השימוש בעבודה וכן הקניין הרוחני שייכים למעצב/ת עד לגמר התשלום. בתום תשלום יועברו לידי הלקוח זכויות השימוש בתוצר הסופי (לא כולל סקיצות שלא מומשו) עבור הפרויקט שצוין בראש הזמנת העבודה וכל אחת מהמדיות המפורטות בה."

הסעיף הזה אומר כמה דברים חשובים.

  1. שכל עוד הלקוח לא שילם את מלוא הסכום, כל שימוש שלו בעבודה הינו הפרה של זכויות יוצרים. זו נקודה חשובה מאוד מול לקוחות עם בעיית דחיינות ועיכוב תשלומים.

  2. ללקוח יש זכויות שימוש בעבודה אבל לא זכויות יוצרים. כלומר – אסור לו לערוך שינויים מהותיים בעבודה ללא רשותכם או למכור אותה לצד שלישי.

  3. ללקוח אין זכות לדרוש לקבל גם את הסקיצות שהוא פסל או גרסאות נוספות שהוצעו לו במהלך העבודה.

"במקרה של ביטול העבודה מצד הלקוח לאחר שהוגשה סקיצה/הצעות עיצוב ע”י המעצב/ת, יחויב הלקוח בתשלום 30% מסך הפרויקט כדמי סקיצות. דמי הסקיצות אינם מקנים ללקוח זכות שימוש בעבודה"

ההמלצה שלי היא תמיד לגבות מקדמה על סך 30% ואז במקרה של ביטול, דמי הסקיצות כבר אצלכם ולא תצטרכו לרדוף אחריהם. במקרים של פרויקטים מורכבים וארוכים רצוי לגבות תשלומי ביניים ולהוסיף סעיף שאומר שבמקרה של ביטול, לא יינתן החזר על תשלומי ביניים שנמסרו. כמובן שאתם קובעים את גובה המקדמה. 30% זה רק המנהג שלי.

"בקשות לשינויים לאחר אישור גרפיקה ומסירת קבצים סופיים, יחויבו לפי תעריף שעתי בסיסי של X ש"ח + מע"מ לשעה"

על איך קובעים מהו התעריף השעתי שלכם אפשר לקרוא כאן.

"המעצב/ת רשאי/ת להציג את העיצוב ו/או הסקיצות בתיק העבודות שלה באינטרנט ו/או במדיות מודפסות. אין בכך משום התחייבות לפרסום שכזה"

ישנם סעיפים נוספים שאפשר להכניס שמסבירים על תהליך העבודה וכאן זה עניין של כל מעצב עם שיטות העבודה שלו. אם אתם מגבילים מספר סקיצות או מספר סבבי תיקונים, כדאי לציין את זה (את דעתי על נושא הגבלת הסקיצות אפשר לקרוא כאן).

אם אתם גובים תשלום נוסף על חריגות ציינו זאת גם.

לפעמים מול לקוחות מסוימים כדאי להכניס סעיף שמגביל את תקופת הפרויקט.

אם הלקוח לחוץ על דד-ליין מסוים ציינו את התאריך המאוחר ביותר שבו עליו להעביר חומרים (כבר קרה לי שלקוח העביר את התמונות שיש לשבץ בקטלוג רק יומיים לפני הדד-ליין שסוכם).

ועוד כמה הערות לגבי חוזים:

  1. כלל ברזל: לא מתחילים לעבוד לפני שלקוח חתם על חוזה עבודה. פשוט לא.

  2. "חוזה" היא מילה קצת מבהילה. אני מעדיפה לקרוא לחוזה שלי "הזמנת עבודה" במילה הזמנה יש משהו יותר... מזמין. בכל אופן, מבחינה משפטית אין ביניהם הבדל.

  3. חוזה לא חתום לא שווה כלום, אפילו שהלקוח קיבל אותו ואמר שהוא מאשר. עם זאת, אישור במייל תקף מבחינה משפטית אבל רק למקרים של תביעות קטנות (עד 36,000 ₪) כך שאם תגיעו חס ולחלילה לבית משפט, זה משהו שכדאי לקחת בחשבון.

  4. החוזה אמנם בא להגן עליכם אבל הוא משרת גם את הלקוח בכך שהוא מבהיר את נהלי העבודה מראש. חשוב לציין את זה בפני לקוחות שמביעים התנגדות.

זה היה ה"מה". אם אתם רוצים לקרוא על ה"איך" של כתיבת חוזה, כנסו לכאן.

מוזמנים לשתף בסעיפים שלכם שנכתבו בדם.

8,542 צפיות0 תגובות

פוסטים אחרונים

הצג הכול

Comments


bottom of page