top of page
  • עינת א. שמשוני

יועצים עסקיים וצרות אחרות


יועצים עסקיים.

אם צמד המילים הזה גורם לכם לפריחה בעור ונשימה מואצת, כנראה שגם אתם נתקלת בתופעה המעצבנת הזאת. זה הולך בערך כך:

מגיע אליכם לקוח ומבקש מיתוג או כל עיצוב אחר לעסק שלו. אתם יושבים איתו לשיחת אפיון, מכינים תיקיית השראה, עובדים על סקיצות, שולחים ללקוח והוא מבסוט עד הגג. אלא שיומיים אחר כך הוא חוזר אליכם ואומר שבעצם לא ומבקש כל מיני שינויים שלחלוטין לא מסתדרים עם האיפיון עליו דיברתם.

אין בעיה. אתם מתחילים מחדש ואותו תרחיש חוזר על עצמו – הלקוח מתלהב ואז משנה את דעתו. אתם כבר תוהים אם יש לשלוח את הלקוח לאבחון בחשש לפיצול אישיות ואז יוצא המרצע מהשק – הלקוח דווקא מאוד אהב את מה שעשיתם, אבל היועץ העסקי שלו אמר שזה לא מתאים והציע כל מיני שינויים.

מכאן הדרך לגינהום סלולה. כל מה שלא תעשו, היועץ העסקי יעיר על זה הערות ויבקש שינויים ולעתים אף ממש יחבל בתהליך.


אז דבר ראשון חשוב לציין – לא כל היועצים העסקיים הם כאלה. בהחלט ישנם יועצים שעוזרים ללקוח להתמקד, לסמן מטרות ולגבש זהות עסקית באופן שרק עוזר לנו להבין אותו יותר טוב ולענות על הצרכים שלו. המאמר הזה לא בא להשחיר את פניהם של כל היועצים העסקיים, חלילה וחס.

מצד שני, אי אפשר להתעלם מהעובדה שיותר מדי מעצבים מדווחים על חוויית עבודה סיוטית מול יועצים כאלה ואחרים.


למה זה קורה?

1. טלפון שבור.

קצר תקשורתי. הלקוח ישב עם היועץ העסקי והבין ממנו X. אבל אז הוא ישב איתנו ואנחנו הבנו ממנו Y. כשהלקוח הראה את הסקיצה שלנו ליועץ, היועץ הסיק ממנה Z. קיבלנו בלאגן.


2. אגו.

כן. לא פעמם אגו משחק כאן תפקיד. הלקוח שלנו לקח יועץ עסקי והיועץ הזה חייב להראות ללקוח שהוא חכם ומבין. לפעמים הדרך שלו להראות את זה היא לבטל את כל מה שאומרים אחרים, וזה כולל מעצבים גרפיים. מעצבן, אבל גם זה קורה.


3. חוסר הבנה.

העובדה שמישהו מבין בניהול עסקים ויכול לייעץ לאחרים איך לייעל את ההתנהלות העסקית שלהם, לא אומרת בהכרח שהוא מבין בעיצוב. כבר נתקלתי במקרה שיועצת עסקית ביקשה לפסול עיצוב מהסיבה היחידה שהוא נעשה בגוונים של כתום והיא לא אוהבת את הצבע הזה. מה ששמעתם.


אז מה עושים?

דבר ראשון – אם הלקוח שלכם מדווח שהוא לוקח ליווי של יועץ עסקי, עמדו על כך שהיועץ יהיה שותף לכל הפגישות, השיחות, הסיכומים ויכותב לכל המיילים והתתכתבויות.

שרטטו כללי עבודה ברורים על ההתחלה. הבהירו מה הזמן המקובל לשלוח הערות, כמה סבבי תיקונים אתם מאפשרים ובקשו להבין מהיועץ איפה הוא רואה את עצמו בתוך התהליך הזה. כללים ברורים שמוצבים בהתחלה, חוסכים הרבה כאב ראש אחר כך.

היכרות ראשונית עם היועץ, או כל גורם מקצועי (או לא מקצועי) אחר שמלווה את הלקוח, מאפשרת לכם לכרות איתו ברית מראש. זה לא הוא או אתם מול הלקוח, זה שניכם יחד מול הלקוח. אם הצלחתם לגייס את היועץ העסקי לצד שלכם, במקום גורם מפריע, קיבלתם סמכות מקצועית שתגבה אתכם.

עניין הוא שלא תמיד אנחנו יודעים מראש שישנו יועץ אורב בצללים. לפעמים הלקוח שלנו נקרע בין מה שאנחנו מציעים לו ובין מה שהיועץ העסקי אומר לו. קחו בחשבון שלקוח ששכר את שירותיו של יועץ עסקי, למעשה משלם לו בשביל שיגיד לו מה לעשות. במקרה כזה, חשוב להבהיר ללקוח שיועץ עסקי תפקידו לתת ייעוץ עסקי – לבנות תוכנית עסקית, להציב יעדים עסקיים, להגדיר קהלי יעד, לבחור אסטרטגיות שיווק, השקעה ופיתוח. אבל הוא לא מעצב ואין לו ידע בעיצוב. הלקוח הגיע אליכם בשביל הידע במקצועי שלכם. אז שייתן לכם לעבוד. ממש כמו שאתם לא מתערבים ליועץ העסקי בתוכנית העסקית שהוא בנה. במילים אחרות – הציבו גבולות.


הצבתם גבולות ולא עזר? היועץ העסקי ממשיך להתערב ולסרבל את העבודה? אפשר להגיד ללקוח "עד כאן. זה או הוא או אני". קחו בחשבון שהוא עלול לבחור ביועץ ולא בכם. וזה גם בסדר.

252 צפיות0 תגובות

פוסטים אחרונים

הצג הכול
bottom of page